Friday, November 11, 2011

Sebuah Kelahiran Yang Disyukuri..

3 comments

New Baby Announcements



Lamanya x jengah blog ni..Almaklumla ku masih berpantang ni..Syukur Alhamdulillah selamat melahirkan putera ke 2 kami pd 15hb Okt 2011, jam 8.25am, berat 2.5kg ..saja pilih date tu sbb 

1) sama tarikh lahir umar iaitu 15hb Dec, so pilih hari ke 15, tu yg sama..
2) sbb suami dpt cuti 2 minggu menjaga aku dlm pantang ni..

lahir ceaserian boleh la pilih tarikh ikut kite nak..kalau boleh nak je bersalin 6hb okt..so sama date birthday dgn aku..tp apa kan daya gynae cakap baby matang on 12th oct..so decide pilih 15th..


Setakat ni alhamdulillah baby sihat, baik n x meragam mcm Umar dulu..huwaa..kalau ingatkn masa jaga umar dulu rasa nak nangis..mudah2an adik dia ok saja n mudah jaga..

oh lupa adik Umar dah pun bernama, Amir Zafran  membawa maksud putera @ pemerintah yg membawa kejayaan..amiiin mudah2an..mula aku nak sgt namakan dia Amir Yusuf..ntah mcm mana bile dia kena kuning warded 2 days kat Hospital Kota Belud, tetiba nak tukar n cr nama lain..akhirnya ku ketemui Zafran..Amir pilihan ayahnya, Zafran pilihan mamanya..



Monday, October 10, 2011

Happy Birthday To Me!!!

0 comments
hehehe wish tuk diri sendiri ya..sbb dah blog ni aku sendiri yg taip n create kan..

Actually birthday dah lepas pun..6hb Okt ari tu..Bestnye dah masuk umur 32..mcm cantik je no ni bg aku..walaupun dah bertambah..hahaha..xpe la mkn kek birthday awal sehari..saja je requset awal2..sbb sok nye nak g check up kat gynae..buatnye kena beranak, hahaha melepas tak dpt jamah kek...tp abg ckp mama muda lagi..tu yg syok tu..hehehhee..

 tambahan plak bakal menanti kelahiran anak yg ke 2..tu yg buat birthday kali ni double excited n double joy..mudah2an selamat sume..mcm mana la rupenye baby ke 2 ni..harap2 sihat n sempurna...

Gmbr kek yg dah habis di makan..TQ to Zu atas kek ni..lepas ni leh order lagi..



Tuesday, September 27, 2011

Bile Umar Berbaju Melayu..

4 comments






Amacam??Handsome tak bile Umar berbaju Melayu..ok kan??hehehe 1st time dia berpakaian Bj Melayu long sleeves..sebelum ni short sleeves..alhamdulillah nampak dia selesa dgn kain baju tu..beli di Wisma Yakin..at last dpt juga..tgk la tu siap bw balang kerepek pisang opah..favourite umar tu..xpe la umar..janji umar happy n senyap ya sayang...

Tuesday, August 16, 2011

Puding Roti

4 comments
Resepi ni perolehi dr Kak SueAleen RH yg terkenal dgn masak memasaknya..dah banyak kali juga buat, memang sedap resepi ni..sgt mudah dr segi bahan n cara nya..ini hasil tangan ku..thanks a lot kak sue..

Ku persembahkan...


Bahan2

1. 10 keping roti
2. 1 tin krimer sejat 400gm
3. 1/2 cawan gula
4. 2 biji telur
5. Kismis sebagai hiasan..(ikut suka nak letak apa) * hehehe ini ku tambah sendiri..
6. Sedikit mentega n tepung gandum

Cara2
1. Panaskan oven ke suhu 180 darjah celcius..(saya guna 160 darjah celcius)
2. 8 keping roti di carik2 di campurkan dgn gula, telur dan susu sejat masukkn ke dalam blender..Blend halus..
3. Sediakan loyang, di lanserkn dgn sedikit mentega dan tepung..Masukkn bahan2 yg di blend kan tadi ke dalam loyang tesebut..
4. Tabur kismis ikut suka banyak mana nak ke dalam bancuhan tadi..Tinggalkn sedikit tuk di tabur atas lapisan baki roti sebagai hiasan..
5. Baki 2 keping roti tadi dicarik2 susun atas bancuhan tadi..Baru tabur baki kismis..
6. Bakar dlm oven selama 20-30 minit..
7. Potong apabila sudah sejuk..dan boleh makan..yummy...anak2 pasti sukakanya..

Saturday, August 13, 2011

Our Little Tiny Baby...

0 comments
Syukur Alhamdulillah..kandungan masuk 28 minggu..Rabu lepas g check up Klinik Ibu, emm tp Haemoglobin (Hb) darah turun balik..bacaan 10.8..jd dos ubat ferrous terpaksa mkn 4 biji sehari..berat badan pun dr bln 6 sampai skang hanya 63kg..x naik2..tp so far rasa sihat..alhamdulillah puasa pun ok..cuma letih yg amat..

Mudah2an selepas ni ok je..perasaan berdebar nak bersalin tu makin terjah di fikiran..tambahan pula lately mcm2 kisah org bersalin the next one, yg mana previously ceaserian..emm nanti kena set appointment dgn doc pakar tuk check samada bersalin normal or ceaser juga..mudah2an keputusan tu yg terbaik..

Tp so far lum decide lg nak bersalin mana..maksud ku tetap di kampung halaman cuma hospital mana..n since dah tahu gender baby apa, xde pun nak shopping baju2 baby sgt..sbb hehehe baju Umar masa baby sealed elok2 dlm plastik..so rasanya leh pakai la lg..cuma adalah rembat sikit2 nanti kot..shopping raya sekali..org kata 2nd child ni x la excited sgt mcm 1st child..huhhu siannye baby..

Nama baby pun kami dah decide..tp teeeettt...tunggu la dulu..buatnye yg kuar lain dr yg nampak di scan, x ke haru dibuatnye..hehehehe

Ok..doaku sentiasa semoga kandungan ku sihat hingga selamat dilahirkan..semoga lahir cukup bulan, membesar menjadi anak yg soleh sihat dan sempurna budi pekerti..amiiin..

taraa..here i come...




Monday, July 25, 2011

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan ...

2 comments
Photobucket

X lama je lagi ramadhan al mubarak menjelma lagi..lebih kurang 6 hari je lagi..mudah2an kite sama2 berkesempatan menemui bulan penuh barakah ini..Ya Allah izinkan kami berjumpa dgn bulan mulia ini sekali lagi..

Persediaan ibu hamil ni, menjelang Ramadhan rasanya mula bersedia dr segi perancangan bekalan keperluan diri n kandungan dan amal ibadah yg perlu dititik beratkan..Hasrat hati nak lebih kerap membaca Al-Quran, cuba solat sunat terawih, cuba bgn mlm tahajjud, n cuba puasa penuh..InsyaAllah kali ke dua berpuasa ketika hamil..mudah2an xde apa yg mudarat..masa ngandungkn Umar dulu ada la dlm 5 hari ponteng puasa..bukan saja2 ja ya..rasanya azam ni perlu semat sekarang..insyaAllah...

Pejam celik pejam celik kite nak masuk Ramadhan, x lama Syawal..wah memang terasa cepatnye masa berlalu..usia makin meningkat tp aku rasa masih x cukup bekalan tuk ke alam kekal nanti..Dugaan makin mencabar skang ni..syaitan mcm seronok duduk di sudut hati hitam mencucuk2 diri tuk menjadikan ku lebih lalai, leka dan lagha..Bagusnya kalau selalu dapat muhasabah diri..Ya Allah bantu la aku bimbing la aku buka kanla pintu hati ku tuk lebih mendekati mu Ya Allah..tuk lebih mengikut sunnah Rasulmu Ya Allah..Amiin..

Akhir kata, Terima kasih suami ku..

Photobucket

Wednesday, July 20, 2011

Happy n Enjoy..

2 comments
Sukanya nak cite..ingat x en3 pasal Saya Sgt Suka Nak Mencuba dulu tu??hehehe..jeng jeng..ada semangat baru timbul..1st time buat Kek Bahulu Rose alhamdulillah jadi..leh tahan sedap n gebu je..x manis sgt..cuma ya la x brp cantik permukaan kek..tp hubby kata sedap..Yahoo!!! alhamdulillah..

Bersemangat nak buat yg lain plak..last 2 week buat triflle tp syg x sempat amik gambar tidak leh attached sini..ok gak triffle tu cuma kustard x brp menjadi..tp sedap juga la..

So kali ni kek bahulu rose sempat snap gmbr..tp x berapa cantik mcm org len buat ya..but don't judge book by its cover k..hehehhee..nak resepi tak??sgt senang bahan2 nye..

Photobucket

Bahan-bahan ( Saiz 20cm )

· 4 biji telur

· 1 1/2 cwn gula pasir (boleh kurangkan jika suka)

· 1 sdt esen rose

· 1 3/4 cawan tepung gandum

· Sedikit pewarna merah

.

Cara-cara

1. Pukul telur bersama gula hingga kembang

2. Masukkan esen rose

3. Masukkan tepung gandum, pukul lagi sehingga sebati.

4. Asingkan sesenduk daripada adunan tadi, campurkan dengan pewarna.

Kacau rata.

5. Sapu acuan dengan minyak masak.

6. Masukkan sedikit adunan asal, kemudian letakkan

adunan berwarna dan adunan asal semula..(3 lapisan)

7. Masak pada suhu 180darjah selama (+-)1jam..Saya masak lebih kurang 45-50min..

Friday, July 8, 2011

Tahajjud Cinta.Macam X Sabar Je Nak Tgk!!!

0 comments
Mlm ni Slot Zehra TV3 jam 9.00mlm cite baru Tahajjud Cinta..tgk iklan sebelum ni macam best je..pelakon pun ramai yg hebat2..X Sangka, si Seth Tan pun ada berlakon sekali..

Me especially nak tgk Fazura n Remy Ishak lak..itu yg membuat ku nak tgk ceritanya..harap2 cerita ni banyak memberi manfaat tuk hiburan kite sekeluarga..

Adakah ianya bakal memecahkan rekod tontonan Drama Nurkasih dulu??Kita saksikan bersama2 ya..


Saturday, July 2, 2011

Saya Sgt Suka Nak Mencuba...

4 comments
Hari ni mood nak blogwalking blog2 masakan n resepi kawan2..sgt suka tgk gmbr menu2 korang..sgt cantik nampak menyelerakan..n saya sgt suka nak mencuba..tp adakala nya x berapa nak jadi..n adakalanya membantutkan perasaan saya yg sgt berkobar2 nak buat bile susahnye nak dpt bahan2 resepi di sini..

Saya sgt suka nak mencuba buat kuih tradisional..so far yg saya teringin nak buat, kuih tepung pelita, kuih seri muka, kuih onde2, kuih kaswi..saya pernah mencuba buat kuih lapis tp huhuhu lembik la..x menjadi..sudahnya kena mkn pakai sudu..waaa...apa susah sgt ke nak membuatnye..tgk pd resepi n cara membuatnye tidak la sesusah mana..

Apa2 saja yg saya buat sgt malu nak tempek kat blog or fb wall..sbb sgt x menarik..pernah cuba mcm2 kek, kek oren, kek batik, (see!!! yg senang kek batik ni pun x jadi sgt!!!), muffin la..mostly lembap di tgh..adakah salah aku membancuhnya atau salah teknik dlm panaskn oven atau bahan x cukup timbang, atau MEMANG AKU NI X BERBAKAT LANGSUNG???

Tp ada satu yg saya suka sgt buat bile tiba hari nak raya..saya suka buat biskit raya..so far biskut2 raya saya menjadi..n biskut yg kerap sy buat bile tiba nye syawal ialah biskut semperit..sedap woo...hahhaha angkat bakul ya..sbb biskut senang buat..memang bakar sampai keras..dah nama biskut..cuma jgn bagi hangit sudah la..kak SueAleen kata, kalau ema leh buat biskut raya, sure ema leh buat Macaroon..hehehe ya ke??x pernah try..tp tgk mcm byk pantang larang la..takut x menjadi juga..xpe one fine day i'll try it..hehehe cuma bile la one fine day tu...

Wednesday, June 22, 2011

Jalan2 ke Brunei & Miri

0 comments
Lamanya nak update tp tertangguh2 saja...x byk la nak cite lg..xde idea..so next time la karang ya..tp attach gmbr dulu...

Perjalanan ke Brunei melalui jalan darat dr Kota Kinabalu mengambil masa lebih kurang 5-6jam atau pun lebih..kami bertolak dr KK jam lebih kurang 9 pagi..semuanya bergantung pada keadaan jalan tersebut contoh di imigresen,(nak tahu sekurang2nya 6,7 pos imigresen kena tempoh) jammed byk kenderaan atau pun kemalangan.ketika sampai di sempadansabah- sarawak imigresen Sindumin & Merapok sgt la lengang..jd mengambil masa hanya beberapa minit sahaja..kami berharap agar imigresen yg lain juga begitu..kami teruskn perjalanan..tp kami mengambil masa yg sgt lama di temburung @ Brunei Kecil ekoran menanti feri hampir 5 jam..dr jam 1.30ptg hingga 6ptg lebih..agak sakit hati juga bile byk kenderaan yg memotong barisan..dah la lori pun byk..yg tmbh sakit hati lagi, sungai nya bukan la besar mana..kecil sahaja..naik feri pun dlm 5 minit je..tp menunggu berejam2..syukur Alhamdulillah Umar x meragam sgt sepanjang perjalanan..

Photobucket

gmbr di atas nak menunjukkan barisan kereta yg menunggu utk naik feri..

Photobucket

ini la dia feri yg kami maksudkan..tidak la besar hanya muat 10 biji kereta sahaja..so bayangkan kalau lori yg naik..cukup la buat tergendala 5 biji kereta..menurut org tempatan kalau musim perayaan lagi la teruk menunggu lama..mujur kami ada bawa bekalan makanan dan minuman dlm kereta..kalau tidak..kesiannya umar..


lepas azab seksa naik feri kami dpt tahu mungkin di imigresen Limbang Sarawak nak memasuki imigresen Kuala Belait Brunei juga agak jammed..hanya mampu berdoa moga ianya tidak la seteruk mana..syukur ianya x seperti yg di takutkan..hanya mengambil masa 30 minit ke 40 minit lebih kurang di kedua2 imigresen itu..lupa nak cite most imigresen adalah drive thru, jd tidak la penat beratur..spt gmbr di bawah..

Photobucket

sampai di Brunei terus kami ke rumah pakcik sedara kami..rehat di sana..keesokannya br kami mula berjalan2 sekitar Brunei..apa nak buat..sampai dah mlm..betul kata rakanku Maya ..kain di sana2 murah2 la juga..walaupun dlm Brunei Dollar..dpt la ku rembat beberapa pasang kain..contoh kain cotton dlm 10BND aku dpt sepasang..convert duit ke RM dlm 25 sahaja..murah la juga kan..

Kami di bawa mkn di sebuat restoran milik kawan makcik sedara..mkn Buffet harga dlm 6.50BND..menurut makcikrestoran itu milik org semenanjung..lupa plak nama nya..di Brunei x sah kalau kite x merasa makan Nasi Katok..harganya cuma 1.00BND..ada nasi putih, ayam grg n sambal belacan jika nak pedas..kalau kurg pedas sambal ayam..sedap juga..masa kami mkn di sebuh gerai nasi katok ni, jumpa dgn org Labuan yg juga terkena stranded menunggu feri di Temburung tu..hehehhee,...dia pun berkata Sumpah 1 Tekeding..bahasa Sabah maksudnye sumpah sebakul..hehehehe..

Photobucket

ini la dia org Labuan yg kami maksudkan..sempat aku mengambil gambar mereka..

2 malam kami di sana, mlm ke 3 kami berangkat ke Miri..kalau singgah Miri jgn lupa singgah restoran Muara, mkn nasi lalap..terbaik punya sambal belacan..x sempat ambil gmbr..x byk kami bergambar...jadi itu la cerita perjalanan kami..hayati la sebahagian gmbr kami bercuti ini ya..

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Thursday, June 9, 2011

Waaa....Sakit la!! (Carpal Tunnel Syndrome during pregnancy)

0 comments
huhu skang bile time mlm menjelma, tgn ku mula sakit2..kebas, cramp mcm2 la..sampai ganggu tidur ku..masa ngandung umar dulu pun kena juga..tp kali ni lg sakit n x selesa la..medical term carpal tunnel syndrome n ianya selalu menyerang ibu2 hamil..tp inysaAllah lepas bersalin serta merta hilang sakit nye..

macam mana ya nak buat??ada petua tak??dah g kat pakcik google, ada cara nak prevent dr terus sakit sangat, iaitu dptkn wrist brace..huhu nak kena cari la..cik abg syg, leh ke tlg belikan..tidor mama x berkualiti la skang ni..kalau dpt yg mcm ni pun ok jugak kan.. Abg, please...

Photobucket

Next appointment dgn gynae 18th June, so ini jd salah satu pertanyaan ku la nanti..apa perlu ku buat..dptkn ubat ke, krim ke..harap jgn la ubat..hahaha sbb aku susah mkn ubat...

Ni ada sedikit info aku share sekali k..

What is Carpal Tunnel Syndrome?
Carpal tunnel syndrome occurs when the median nerve, traveling through the "tunnel" of the wrist bones, is compressed by the flexor tendons which also run through the carpal tunnel. The nerve responds to this compression by sending back pain signals, and by not carrying normal information, which provides sensation to the hand. All ages can be affected by CTS, although most cases occur between the ages of 29 and 62.

Although highly repetitive wrist movements appear to be correlated with the development of carpal tunnel syndrome, other factors, such as medical conditions like diabetes, rheumatoid arthritis, thyroid disease and pregnancy, may be even more important.

Signs and Symptoms of Carpal Tunnel Syndrome
The following is a list of signs and symptoms about which pregnant women need to be cognizant:

Once carpal tunnel is determined, there are a variety of treatments.

  • Tingling or numbness in part of the hand (thumb, index, middle or ring fingers)
  • Sharp pains that shoot from the wrist up the arm
  • Burning sensations in the fingers
  • Morning stiffness or cramping of hands
  • Thumb weakness
  • Frequently dropping objects
  • Waking at night with hand pain and numbness
  • Numbness in hand while driving

The diagnosis of carpal tunnel is suggested by the symptoms listed above. However, not everyone with these symptoms has this condition. Other conditions which cause these symptoms include arthritis or disc disease in the vertebrae of the neck, general problems with peripheral nerves and a compression syndrome of the median nerve closer to the spinal cord than the wrist.

How can you be sure it is CTS?
The definitive diagnostic procedure is a study of the nerve as it goes through the wrist, called a nerve conduction study (NCS). This study will detect over 90 percent of persons with carpal tunnel. However, some people with normal tests will still have carpal tunnel. The history and physical exam is strongly suggestive of CTS and the nerve conduction study tends to confirm the diagnosis and quantify the severity of the nerve compression.

CTS Treatment
Once carpal tunnel is determined, there are a variety of treatments. Splinting serves as the cornerstone of treatment for pregnancy-induced CTS. Studies have shown that resting the fingers, hand and wrist in a neutral position is the most effective way to reduce pressure in the carpal tunnel.

To reduce pain in a mother whose condition hasn't disappeared or in any other sufferer, a specialist or orthopedic surgeon may inject a small dose of cortisone into the wrist.

Persistent carpal tunnel may require surgery that can be performed on an out-patient basis. The procedure is not complex, involving only a small incision made in the palm of the hand near the wrist. As the ligament heals, scar tissue will increase the ligament's elasticity by approximately 25 percent. This procedure allows patients to resume routine tasks within about four to six weeks.

How to prevent CTS
Here are some helpful hints for preventing carpal tunnel syndrome:
  • Reducing salt intake allows the body to retain less fluid
  • Change positions frequently
  • Take regular work breaks
  • Vary repetitive tasks to help avoid tweaking the same sore spots continuously

Pregnant women who develop CTS are not likely to develop this condition again – unless, of course, there is another pregnancy – because the problem usually clears up after delivery. For women who have experienced symptoms prior to their pregnancy, it is possible the problem won't go away and you may need to visit your physician.


Wednesday, June 1, 2011

Home Sweet Home...

1 comments
Alhamdulillah syukur kami selamat sampai umah jam 11.15mlm td..penat gile..kami bertolak dari Miri jam 11pg macam tu..12 jam juga la..byk berhenti di tgh jalan..berhenti solat, berhenti ke toilet (hahhaa mama la sikit2 nak kenc***..x tahan beb kalau ngandung ni)..n stranded nak naik ferry..

Uish byk nak cite ni..nanti la sambung..upload gmbr sume dulu..edit sikit pastu update kat blog..Alhamdulillah selamat kami sume pergi dan balik..xde halangan yg membahayakan..Thanks a lot to Cik Aziah n Pak May..bawa kami pusing2 brunei, bw kami mkn2..tumpang bermalam..memang seronok..Pak May belanja kami mkn lg sepanjang di Brunei..murahla rezeki pak may n cik aziah ya..

Nanti borak lagi..Chow...

Tuesday, May 24, 2011

Akhirnya Siap Sudah...Yahoo!!!

8 comments
Alhamdulillah syukur akhirnya siap passport kami..Sebenarnya passport mama ayah dah settled lama dah..cuma passport umar br je dpt buat..hahahha buat passport ni ada ke nak g mana2 luar negara ni..jgn buat je tp nanti passport cantik bersih x berisi cop..hehehhe

Masa buat passport tu ok la x lama..X sampai sejam lepas submit form dah leh collect passport tu..kebetulan kami pergi hari Khamis lepas, org pun x berapa nak ramai...Tq pada staf2 Immigration Sabah KK..

InsyaAllah cuti sekolah ni ayah nak bawa kami g jln2 ke Brunei..bukan apa dah alang2 kami di Sabah ni, amik kesempatan nak ke sana..Perjalanan darat dijangka amik masa 6 jam..n kome nak tahu??sekurang2nya 6 pos border kami kena tempuh..itu pun kalu ikut jalan yg betul..mana taknya kuar masuk sarawak brunei nak ke Bandar Seri Begawan..mudah2an mudahla urusan perjalanan kami..

Tapi duit Brunei Dollar besar kan..kalau kte RM100 tukar ke BND dlm 40 je dpt..emm xde la nak shopping sgt kot..syukur mama ada pak sedara kami panggil "pak may",stay sana..jadi kami bermalam di umah beliau..rasanya kos penginapan dah x payah fikir..kos makan pun x perlu kot..hahahhaa "cik aziah" kata don worry pak may belanja..hehehee..alhamdulillah..

So tunggu la ya..try snap gmbr byk2 n story mory disini...InsyaAllah Sabtu ni 28 May kami berangkat..kami x lama di sana..Isnin 30 May balik sabah sudah..sbb pak may n cik aziah pun nak bercuti ke KL..tgk anak2 mereka..

Ehh jap...mama ni leh ke kuar negara ni..nanti sampai border naya je..x leh kuar..dah check immigration belum ni??check jap...taraa....

Nama Tuan/Puan TIDAK termasuk di dalam senarai hitam peminjam ingkar PTPTN yang tidak dibenarkan untuk ke luar negara.

Sebarang pertanyaan atau kemusykilan sila hubungi Hotline PTPTN di nombor 03-2080 4455.

Alhamdulillah syukur...rasanya xde halangan nak gi Brunei ni..kalau diizinkan Allah,mudah2an perjalanan ini dipermudahkan dan diberkati Allah..doakan kami sihat n lapang je..selit sikit gambar muka pasport umar n pasport2 kami..

Photobucket,

Photobucket

Sunday, May 22, 2011

Mood nak berblog dah kureng la...

7 comments
Since blog ni masih lg bermasalah...kureng dah mood nak berblog..sbb yg utama x leh insert image...macam mano..x menarik la cite..sbb aku bukannye pandai karang ayat power2..thru gmbr je buat post aku ni menarik sikit...sampai bile la agaknya aku akan mengalami masalah ini ..huhuhu..

cuaca yg panas skang ni juga membikin aku jadi lebih panas pd blogspot..apa salah aku??waaaa....
selitkn pesanan penaja sekejap, cuaca panas ni bykkn minum air masak ya..especially tuk ibu menyusu n pregnant women...cepat dehidrat nanti..tekak ku pun mcm mula nak perit..padahal 1 bekas air 2 liter dah nak habis aku minum ni...

ok la adios ya..asar dah masuk nak solat dulu, pastu ikut hubby nak kuar g pekan cari suratkhabar..hahahha di sabah ni paper sampai lambat ya..nak petang br dpt beli..unless duduk KK..pg dah ada paper n harga nya ikut yg printed tu ya..tp bile dah sampai kawasan2 lain mcm kota belud ni...hehehee harga dah lain k..mahal sikit..tmbh 30sen ke 40sen lupa dah...sbb selalu yg beli hubby...

bye bye sume...(psst..ada ke yg baca ntah...)

Tuesday, May 17, 2011

Kenapa yek?? Ada prob ke dgn blog aku ni??

2 comments
2,3 hari ni agak angin juga..adakah sbb aku sendiri yg x pandai atau ada problem dgn blogspot.com ni...dr kelmarin try nak tmbh widget tp x leh save la..xde apa2 yg berlaku bile ku click save..just senyap je..ke account aku ni dah x valid..try juga nak buat yg legacy claim pun x boleh..kata nya user not found..huhuhu apa masalah sebenarnya ya..

ingat nak la tmbh widget ni >>>>>> haaa what??insert picture pun x leh..nak save draft post pun x boleh..huhuhu kenapa ni???adakah sesapa mengalami nya sama spt aku..ke aku sorg je..ada yg x kena ke dgn lappy ku ini...waaaa nak nangis la...

Pada sapa2 yg membaca n tahu mcm mana nak selesaikn leh tak tlg hamba ini...huhuhu...hilang la nikmat berblog mcm ni....PLEASE HELP ME!!!!!

Sunday, May 15, 2011

GENG SURAU TERBAIK DARI OASIS !!!

4 comments
Suka sgt nak berkongsi berkaitan one of my favourite drama ..ditayangkan pada Ramadhan 2010 yang lalu..hahaha ni br nak share kn di sini..Oasis ulang tayang la byk kali, tetap tgk..best lawak2 yg bersahaja..watak2 seperti Pak Imam, Pak Abu n Cikgu sgt menghiburkan hati..begitu juga yg lain2..Miss Mina, "Mayat aka Razif" memang terbaik!!!

Syabas dan tahniah pd Pena Creative Picture yg menghasilkan cerita ringan namun byk pengajaran nya..Skang suka juga tgk drama2 yg diterbitkn oleh Pn Hjh Ziela Jalil..kebanyakan mempunyai motif n nasihat pengajaran yg baik..Kita saksikan antara sedutan drama ni bersama..

Promo opening



Antara episode yg buat saya pecah perut gelak..



Friday, May 6, 2011

Jalan2 Have Fun..

3 comments
Last Saturday ri tu saja jalan2 g KK..ayah Umar nak jumpa kawan maktab dia..cian kawan ayah kena pau dgn ayah..kami mkn di Restoran K.Nong..tp bukan itu yg kami nak cerita..

Kami sempat singgah Perdana Park Tanjung Aru..saja nak try bw umar jln2 lepas bebas..memang seronok la..ada tempat kanak2 bermain..musical fountain..tp syg kamera hp x brp canggih..n x pandai nak membega nya..gmbr yg diambil sgt limit n x brp cantik..tp nak kongsi gak..kami g mlm..jadi sejuk sikit nak berekreasi ni..sorry ya kedua2 gmbr mama kena mencangkung memandangkan nak peluk umar tuk elak dr dia berlari ketika nak amik gmbr..hehehe..




video

Umar betsnye dpt jalan freely..


video

Musical fountain..

Wednesday, May 4, 2011

huhuhu..Kanser Serviks

4 comments
huhuhu tetiba je nak cerita pasal kanser serviks ni..since jumpa doc ri tu aku high risker tuk possibilities dpt kanser serviks, derau jantung aiih..

so everyday dok google pasal kanser serviks ni..ish risau tahap gaban..after this nekad nak buat pap smear test yg kerap..last time buat lama dah dlm 2006 ke 2007..result masa tu normal..sbb LPPKN shah alam kata kalau ada yg x kena dorg akan call..so sampai ri ni xde dpt panggilan dr dorg pun meaning should be ok la ya..

lately debar tu makin menjadi..cadang nak g jumpa gynae la next saturday..so before make appointment tanya hubby dulu ok ke tak..nak dptkn injection HPV maybe dah x leh..since ngandung ni..tunggu la dulu..nak buat pap smear pun x leh..xpe la doa n tawakal mudah2an ianya belum berlaku terhadap diriku..

Nak selit sikit info berkaitan kanser serviks ni la..

Apakah itu kanser servik?
• Kanser pangkal rahim.
Servik adalah bahagian pangkal atau bawah rahim yang bersambung dengan
vagina.
• Penyakit dimana sel-sel di servik membiak secara luarbiasa.

Ia boleh terbahagi kepada :
o Peringkat awal
ƒ Berlaku di sekitar servik
o Peringkat lewat
ƒ Merebak ke tisu-tisu berhampiran atau organ tubuh yang lain /'malignant' ƒ seperti paru- paru melalui sistem aliran darah

• Merupakan kanser kedua terbanyak dikalangan wanita selepas kanser payudara.
• Di Malaysia, senario yang sama berlaku dan terdapat peningkatan kes sejak
kebelakangan ini.
• Dianggarkan lebih kurang 18 orang wanita dari setiap 100,000 penduduk mengidap
kanser ini.
• 7.9% (2,000 - 3,000 kes setiap tahun) dari semua kes kanser yang dimasukkan ke
hospital kerajaan adalah terdiri dari kanser servik.
• 10.5% dari kematian wanita yang mengidap kanser di hospital kerajaan adalah
disebabkan oleh kanser servik.

Apakah penyebab kanser pangkal rahim?
Penyebab sebenar tidak diketahui tetapi terdapat beberapa faktor risiko yang mungkin boleh
dikaitkan dengan penyakit ini.
Jika seseorang wanita mempunyai salah satu dari faktor berikut, mereka adalah golongan
yang berisiko tinggi:
• Memulakan perhubungan seksual pada usia terlalu muda.
• Mempunyai pasangan seks berbilang
• Mengandung lebih dari 5
• Jangkitan kuman melalui hubungan seksual seperti 'HPV' (Human Papilloma
Virus/wart virus) • Kurang jagaan kebersihan anggota sulit
• Merokok (Kajian mendapati merokok boleh membuatkan sistem imun tubuh badan
lebih terdedah kepada jangkitan virus dan penyakit berkaitan dengannya).
• Kurang daya tahan melawan penyakit, disebabkan oleh jangkitan atau penyakit
tertentu.
Para penyelidik masih cuba memahami mekanisma bagaimana faktor-faktor berikut
berperanan menyebabkan kanser servik.

Adakah anda mengetahui tanda dan gejala kanser pangkal rahim?
Sila rujuk kepada doktor sekiranya anda mengalami salah satu daripada gejala berikut:
• Perdarahan yang luarbiasa dari vagina (bukan haid)
• Perdarahan yang banyak
• Perdarahan yang berpanjangan
• Perdarahan di antara haid
• Sakit
• Kehadiran darah beku
o Perdarahan dari vagina selepas hubungan seksual
o Sakit semasa hubungan seksual
o Perdarahan dari vagina selepas putus haid
o Keluar cecair yang luarbiasa dari vagina
• Berbau
• Bercampur darah

Bolehkah kanser pangkal rahim dikesan?
Ya, boleh.

Kanser servik mengambil masa yang lama untuk terjadi - lebih kurang 10 - 15 tahun.
• Ia memakan masa berbulan atau bertahun untuk seseorang itu diserang kanser.
o Serangan kanser biasanya berlaku dikalangan wanita yang berumur diantara
40 - 60 tahun.
• Sebelum sel kanser servik dikesan, tisu-tisu di servik mula berubah dimana sel-sel
luarbiasa mula dikesan (dikenali sebagai 'dysplasia')
• Sel-sel luarbiasa ini boleh dikesan melalui ujian pap smear

Apakah ujian yang mengesahkannya?
Sekiranya keputusan ujian pap smear anda positif, doktor akan meneruskan dengan kaedah
colposcopy.
Sekiranya keputusan ini menunjukkan adanya "invasif" kanser, ujian seterusnya akan
dijalankan :
• Full blood count
• Liver function test
• Renal profile Nota : Buat masa ini tiada ujian darah 'Tumor Markers' untuk mengesan kanser servik.

Apakah rawatan yang disediakan?
Doktor akan memberi kaunseling kepada anda mengenai rawatan pilihan yang bersesuaian.
Biasanya, terdapat 3 jenis rawatan :
• Pembedahan
• Radioterapi
• Kemoterapi
Keputusan rawatan bergantung kepada jenis sel kanser yang dikesan.

Bagaimana untuk mencegah kanser pangkal rahim?
Mencegah lebih baik dari merawat.
Amalkan cara hidup yang sihat.
Setia pada pasangan anda.
Lakukan pap smear setiap 3 tahun.
Jumpa anggota kesihatan dan lakukan ujian pap smear, jika masih belum dilakukan lagi.

Apakah itu ujian Pap Smear?
• merupakan suatu ujian untuk memeriksa kesihatan servik.
• Ia boleh menyelamatkan nyawa anda
• Ia adalah satu saringan untuk mengesan keadaan pra-kanser (sebelum terjadi) iaitu
terdapat sel serviks luar biasa yang boleh mengakibatkan kanser.
• Ia adalah sempena orang yang pertama menjumpai cara ini pada tahun 1940 iaitu DR.
GEORGE PAPANICOLAOU.
• Ia adalah satu prosidur yang mudah dimana sedikit sel diambil dari servik dan
dihantar ke makmal untuk kajian.
• Tidak perlu ubat atau bius.
• Mengambil masa beberapa minit sahaja.
Adakah ujian itu menyakitkan?
• Tidak menyakitkan.
• Jika anda merasa tegang semasa prosidur dijalankan, anda mungkin rasa tidak selesa,
cuba relak dan tarik nafas panjang.

Siapakah yang harus menjalani ujian tersebut?
Wanita berumur diantara 20 - 65 tahun, mereka yang pernah atau aktif dalam hubungan
seksual.

Siapakah yang akan menjalankan ujian tersebut?
Doktor atau jururawat yang terlatih akan menjalankannya.

Apakah yang sebenar berlaku semasa ujian tersebut dilakukan?
• Tanggalkan seluar dalam.
• Berbaring di atas katil.
• Doktor atau jururawat akan memasukkan alat kecil yang dinamakan spekulum ke
dalam vagina dengan lembut supaya servik boleh dilihat.
• Sejenis kayu 'wooden spatula' dan berus yang kecil 'cytobrush' dimasukkan ke
dalam pangkal rahim (keseluruhan servik 360o) untuk mengambil sedikit sel.
• Sampel ini disapu di atas slaid dan dihantar ke makmal untuk diperiksa di bawah
mikroskopi dimana lapuran akan dibuat.
• Ujian ini mengambil masa beberapa minit sahaja.

Apakah persediaan awal yang patut saya lakukan?
• Ujian ini tidak dapat dijalankan semasa anda kedatangan haid.
• Pastikan dapat tarikh temujanji sebelum atau selepas haid.
• Waktu yang sesuai adalah pertengahan atau selepas 10 hari kitaran haid.

Bagaimana dengan hubungan seksual sebelum ujian?
• Anda tidak digalakkan melakukan hubungan seks 24 jam sebelum ujian dijalankan
kerana ia menyebabkan keputusan yang tidak tepat.
• Jangan lakukan 'duoche' atau gunakan spermicid, perancang keluarga, kaedah
halangan atau penggunaan jelly 'lubricant' 2 hari sebelum ujian dijalankan. Bahan
kimia yang terdapat dalam bahan tersebut mungkin boleh memberi kesan kepada
kualiti sampel.

Bilakah saya mendapat keputusannya?
• Bila anda melakukan ujian tersebut, anda akan diberitahu masa dan tempat untuk
mendapatkan keputusan..
• Biasanya dalam 3 minggu hingga 3 bulan bergantung kepada beban kerja makmal dan
klinik tersebut.

Berapa kerap saya perlu membuat ujian Pap Smear?
• Sekiranya anda berumur antara 20 - 65 tahun, pernah atau aktif dalam hubungan
seksual, anda digalakkan untuk menjalani ujian ini setiap tahun selama 2 tahun.
• Sekiranya keputusan itu negatif, anda digalakkan mengulangi setiap 3 tahun sekali.

Dimanakah saya boleh mendapatkan ujian tersebut?
• Di semua klinik dan hospital kerajaan
• Di klinik/hospital swasta
• Federation of Family Planning Association Of Malaysia (FFPAM)
• Lembaga Penduduk Perancang Keluarga Negara (LPPKN)

Apakah makna keputusan tersebut?
• Keputusan yang normal bermaksud tiada keadaan luarbiasa atau masalah yang
dikesan.
• Keputusan yang luarbiasa bermaksud, anda dan anggota kesihatan perlu berunding
untuk rawatan selanjutnya.
• Keputusan luarbiasa adalah seperti berikut :
o Kesan mikroorganisma atau virus (Jangkitan penyakit kelamin) boleh dikesan
pada smear.
o Sel-sel itu mungkin berubah akibat jangkitan (perubahan ini sementara dan
setempat ('benign' - bukan menunjukkan kanser)
o Sel-sel di servik mungkin menunjukkan perubahan seperti keadaan pra-kanser
(sebelum berlaku kanser).

• Apa yang patut dilakukan seterusnya :
o Rawatan susulan
o Ulangi ujian pap smear dalam 3-6 bulan
o Jalani pemeriksaan kolposkopi

Apakah itu kolposkopi?
• Satu alat diagnostik yang membolehkan doktor melihat saiz dan kawasan servik yang
luarbiasa.
• Ia adalah kaca pembesar yang membolehkan doktor melihat dengan jelas perubahan
pada servik.
• Alat ini tidak dimasukkan ke dalam tubuh badan.
• Kurang menyakitkan.
• Sesetengah orang merasa tidak selesa.
• Sampel tisu biopsy mungkin diambil untuk ujian selanjutnya.
• Kawasan itu mungkin dirawat dengan 'electro coagulation', 'laser' atau 'cryosurgery'
untuk memusnahkan tisu-tisu yang terlibat.

Apakah persediaan awal yang patut saya lakukan?
• Tidak boleh dilakukan semasa kedatangan haid.
• Pastikan mendapat tarikh temujanji sebelum atau selepas haid.
• Waktu yang sesuai ialah pertengahan atau selepas 10 hari kitaran haid.

Rujukan.
• Ministry of Health, 2002. National Cancer Registry Report
• Ministry of Health, 2002. Annual Report
• Ministry of Health, 2003. Clinical Practice Guidelines - Management of Cervical
Cancer

Wednesday, April 27, 2011

Carta Perkembangan Bayi

0 comments

Setiap ibubapa pasti teruja apabila melihat anak mereka tersenyum buat kali pertama, mula menggenggam, meniarap,berjalan dan yang paling mengharukan adalah apabila anak mereka mula memanggil "ibu" dan "ayah". Setiap bayi adalah berbeza maka kadar tumbesaran mereka juga adalah berbeza bagi setiap individu. Oleh sebab itu carta peringkat perkembangan dibina sebagai panduan kepada ibubapa yang peka terhadap perkembangan anak mereka. Carta ini boleh dijadikan panduan untuk memerhatikan perkembangan bayi tetepi harus diingat bahawa carta ini dibina berdasarkan pencapaian kebanyakan bayi; bayi yang normal mungkin mengambil masa yang sedikit lewat berbanding yang dinyatakan. Carta ini adalah sebagai panduan dan bukannya sumber yang mendatangkan kebimbangan.

Carta peringkat perkembangan bayi

Umur

Peringkat perkembangan

1 bulan

  • Mengangkat kepala sambil perut menyentuh lantai
  • Menggerakkan kepala ke kiri dan kanan
  • Bertindakbalas terhadap bunyi yang kuat

2 bulan

  • Menggerakkan mata mengikut pergerakan objek
  • Mengulangi bunyi vokal seperti "oh" dan "ah"

3 bulan

  • Mengangkat kepala sehingga 45°
  • Mengangkat kepala sambil perut dan dada menyentuh lantai
  • Mengukir senyuman sosial

4 bulan

  • Mengangkat kepala sehingga 90°
  • Duduk dengan sokongan
  • Berguling (dari kedudukan meniarap ke kedudukan menelentang)
  • Mengimbang badan menggunakan kedua-dua kaki

5 bulan

  • Mula tumbuh gigi

6 bulan

  • Menghasilkan bunyi dengan 2 suku kata
  • Menggapai dan menggenggem objek
  • Duduk sendiri dengan sokongan yang minima
  • Berguling (dari kedudukan menelentang ke meniarap ke kedudukan menelentang semula)

7 bulan

  • Mengajuk bunyi-bunyian
  • Menyuap sendiri makanan
  • Duduk tanpa sokongan

8 bulan

  • Menghisap objek
  • Memanggil 'ibu" atau "ayah"
  • Mula merangkak
  • Bertindakbalas terhadap nama sendiri

9 bulan

  • Mengangkat perut untuk duduk
  • Berdiri sambil berpegang kepada sesuatu
  • Memahami keadaan kekal objek

10 bulan

  • Mengambil objek menggunakan 2 jari
  • Merangkak dengan sempurna (perut tidak menyentuh lantai
  • Menolak badan untuk berdiri dari kedudukan duduk

11 bulan

  • Menepuk tangan
  • Melambai
  • Berdiri dengan sendiri selama beberapa saat
  • Memanggil dan mengenali ibu bapa sendiri
  • Memahami maksud "tidak"
12 bulan
  • Menggeleng
  • Memahami arahan mudah
  • Berjalan dengan bantuan
13 bulan
  • Mengucapkan 2 perkataan (conton: hai dan bye)
  • Berdiri dengan sempurna
14 bulan
  • Makan menggunakan jari
  • Melangkah beberapa langkah tanpa bantuan luar
15 bulan
  • Gemar melihat dan menyelak buku
  • Berjalan dengan sempurna
  • Memanjat tangga
16 bulan
  • Bersedih apabila tidak mendapat sesuatu yang diingini
17 bulan
  • Bertindakbalas terhadap arahan mudah
18 bulan
  • Mengucapkan sehingga 15-20 perkataan
  • Minum menggunakan cawan
  • Makan menggunakan sudu
19 bulan
  • Boleh menggunakan sudu dan garfu
  • Berlari dengan sempurna
20 bulan
  • Membuka pakaian sendiri tanpa bantuan sesiapa
21 bulan
  • Berjalan menaiki tangga dengan bantuan
  • Mula mempelajari sehingga 5 perkataan sehari
22 bulan
  • Mula mempelajari sehingga 10 perkataan sehari
  • Memahami 2 arahan yang berturut (contoh: Ambil anak patung kamu dan bawa ke sini)
  • Boleh mengawal pundi kencing
23 bulan
  • Menggunakan 50-70 patah perkataan
  • Menamakan gambar-gambar mudah di dalam buku
  • Menuruni tangga dengan bantuan
24 bulan
  • Memakai dan menanggalkan pakaian dengan sendiri
  • Sesetengah ucapannya boleh difahami
  • Membuat ayat menggunakan 3-4 patah perkataan


Tetapi so far Umar belum pun pandai bercakap..huhuhu..lambat pula..tgk kawan2 lain sudah pandai bercakap..Harap x lama lagi Umar akan pandai bercakap..mudah2an amiin..

Tuesday, April 19, 2011

Sangat Bangga dan Terharu !!!

0 comments
Saya sgt terharu dan terkesan dengan usaha murni seorang ibu terhadap anaknya dlm mendidik untuk menunaikan solat..Saya sgt kagum dan bangga dengan beliau..Berikut notes yg saya share kan utk tatapan pembaca sekelian..Semoga mama juga mempunyai kekuatan utk melakukan yang sama terhadap anak mama..

BERBALOI PENAT LELAH KU...

by Wardina Safiyyah OfficialPage

Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda...

I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...

I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2)Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik cuti ambillah - bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3)Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....

4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5)kalau dia tinggal - DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!

I love you all!!! Good night.....

But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan?