Monday, October 5, 2009

Perasaan ku...


Assalammualaikum wbt..Wah sakan beraya ya sampai lama benar blog ni x update..hehee padahal xde la beraya sakan...biasa ja..napa entry kali ni cite pasal perasaan yek..huhuhu..sbb byk perasaan yg di alami sejak dua menjak ni...

Perasaan Rindu..ku terhadap suami tercinta..sejak terbang nye dia ke Sabah pd 26 Sept lalu..tp demi melaksanakan amanah nye pd negara dan anak bangsa, ku relakan jua melepaskn nye walaupun ku tahu sedihnye kena tinggal lg buat sekian kalinye..huhuhu..dok membilang hari je ketibaan nye disisi nanti 20 Nov..lama tu..

Perasaan Gembira..namun aku ada juga rasa gembira sbb 1st check up ku di Pusat Bersalin Barakah, Bandar Puteri Klang membuat hatiku berbunga2..semalam di temani adikku yg juga soon to be newly wed (thanks sis dayah!! teman n bw along), berjumpa Dr Khairiah Seman..Alhamdulillah Doc memang la menyejukkn hati n baik..pastu ditambah dgn info detail yg ku perolehi tentang baby ku ini..Syukur sgt setakat ni baby dlm keadaan normal n baik..Cuma jantung nye Doc x leh nampak dgn jelas kondisi nye..Doc kata tgk bile baby besar sikit lg..So far doc kata sumenye ok..N kepala baby pun dah mula ke bawah..tp Doc kata leh pusing blk..mudah2an kepala nye ke bawah la bile nak bersalin nanti..Berat baby kini 1.3kg..since last check up 19 Sept, berat baby 1.1kg..so naik dlm 0.2kg..emm bile doc tunjuk anggota2 n organ2 baby rasa x sbr lak nak tgk dia jengah ke dunia..tp x maula..tunggu dulu cukup bulan ya..Doaku moga baby ku lahir cukup bulan, sihat n time tu ayah dah ada kat sini ya..

Perasaan Gusar...tp td bile check di Klinik Ibu, lain plak cite nye..urine ku didapati kotor, HB darah juga turun ke 11.0, n ada gula dlm urine ku..huhuhu terus debar je jantung ni..mujur dlm debar2 tu check BP normal..tp setelah jumpa doc, gusar tu hilang sikit..sbb doc kata normal sebenarnya, based on urine test,result x significant..doc bg ubat antibiotik tuk urine kotor tu..emmterfikir juga..pg td sebelum g klinik minum air suam, kurma 2 biji n 2 keping roti..maybe smlm ku pulun sakan..dgn nasi lemak jiran, cendol n rojak SS15 subang jaya nye, pizza hut nye, air jus pink guava HPA..hahaha tp sume tu dlm kuantiti sederhana..lepas ni nak check up jaga la mkn n minum kan..


Perasaan Debar..hahhaa ni kalau ikut xde kena mengena dgn diri sendiri..tp sbb ma ayah n adik ku dah debar aku pun ikut sama..majlis kahwin adikku yg makin hampir..jd masing2 risau majlis tu nanti mcm mana..hanya mampu doa mudah2an majlis tu nanti berlangsung dgn jaya n sederhana tp meriah..dan yg penting diberkati Allah..mudah2an..emm tp aku x meriah la sgt kot..masa tu dah masuk 34 minggu dah kandungan tu..maybe cepat la penat..jaga diri je..x nak rajin kn diri sgt menolong..hehehe jgn mara ya adikku..tlg yg ringan2 along ok je..

Rasanya itu je kot perasaan yg kualami setakat ini..Rasa seram atau takut belum lg..tunggu la x lama lg nanti..mudah2an semuanya berjalan lancar n selamat..

P/S: Buat cik somi..baik2 ya stay sorg2 di sana..ingatlah org yg tersayang ni..heheheh...

13 comments:

Aleyn said...

Begitu banyak perasaan yang melanda...namun perasaan yang paling indah adalah semasa anakmu sudah selamat dilahirkan dan diletakkan di atas dada mu...itulah perasaan yang terindah buat seorang ibu. Semoga segalanyer selamat. Amin...

Salam Perkenalan

Lady of Leisure said...

mesti lah si suami ingat isteri yg tersayang ni kan...lelebih lagi bila si isteri tengah mengandungkan si comel..
:)

Ina Hashim said...

salam ziarah & salam aidilfitri

Irma Rizal said...

salam aleyn..
thanks a lot atas doa tu..
semoga sumenye selamat ya..
salam perkenalan juga..

hii lady cayang..
hehehe harap2 la dia selalu ingat kat akak ya..

salam ina hashim..
thanks ziarah n salam perkenalan juga..

hachi said...

Irma bersalin di Klang ye. Hachi mungkin di Putrajaya tp tak booking lagi lah :) Ada buat detail scan tak? Hachi setakat ni hanya buat 2D scan je. Masa 29 minggu ari tu, berat baby dah 1.22kg... pas ni nak kena buat check up 2 minggu sekali pulak. Tak pe lah demi baby... cuma pasal gender tu tak dapat dipastikan lagi.. mula2 tgk mcm girl... last scan ari tu mcm boy pulak. Hahaha... terpaksalah ibu ngan abah dia shopping baju neutral color.

Irma Rizal said...

hii hachi..
irma x sure lg nak bersalin mana..lum decide lg..prefer 3 hosp gak either banting,klang or putrajaya..emm xde la detail scan sgt..rasanya yg Barakah ni 3D scan..
doc just cerita pasal organ n anggota baby..emm ya la dah mula check up 2 minggu sekali kan..xpe baby hachi nak surprised tu..mudah2an selamat la ya..neutral color pun lawa juga..mcm brown , green..cantik la..hehehe selamat bershopping ya..

~Eila @ Along~ said...

ema,
jaga diri baik2 ye..jgn layan sgt perasaan tu..asben p bertugas kan..yang penting baby sihat dan makin membesar..isk tak sabarnya nak tgk rupa baby ema...

Irma Rizal said...

hi eila..
thanks ya..emm xde layan perasaan sgt biasa2 je..mujur duk kat kpg..
family ada..hehehe so perasaan tu sikit2 je..
hehehe x sabar ya..sabar ya..doakn ema selamat sume ya..
ema pun doakn eila mudah2an berkat blk umrah ni ada rezeki besar buat eila..amiin..

ibu emy efy eqy said...

Jangan dirisaukan tentang cik abang. Dia pergi pun kerana urusan tugas. Yang penting jaga kesihatan baik2 kerana segala emosi kita semasa mengandung sedikit sebanyak akan mempengaruhi perasaan baby kelak.
♥ Take care yourself, ok sis ♥...

Jejari Halus said...

irma...
sungguh, perasaan itu sy pun terasa..lbh2 lg skrg tgh mnunggu hari...nervous & xsabar..
masalah kite cam same je mase mengandung...
kencing kotor n ade gula tu, bwa minum air barli byk2 then hb rendah, mkn la sayur bayam...
sy doakan smoga irma selamat sehingga melahirkan..

Irma Rizal said...

thank you ya ibu emy efu eqy atas nasihat tu..
take care too..

hii jejari halus..
byk2 la bersabar ya kite..
sy juga doakan semoga jejari halus selamat melahirkn nanti..
tq juga atas tips pemakanan tu..insyaAllah akan di amalkn..

mrs. fakir said...

assalamualaikum Irma
semoga Irma dan baby serta suami jauh di sana selamat hendaknya.takpe,suami pergi demi baktinya pada nusa,semoga anak irma pun kan mengerti nanti pengorbanan ibubapanya ini.

Irma Rizal said...

wassalam mrs fakir..
tq ya atas motivasi ni..
amiin mudah2an baby ni faham la ya..